Bild: Scandinav Bildbyrå
Inom folkbildningen finns ord och termer som kan kännas nya för vissa. Dessutom har vi fasta verksamhetsformer som vi folkbildare behöver känna till. Här går vi igenom allt sånt.
Arr, kulturprogram och cirkeltimmar – exempel på ord och begrepp som är vanligt förekommande i en folkbildares vokabulär. Men för dig som är ny i folkbildningen kan de uppfattas som många svåra att direkt förstå.
På denna sida går vi igenom de mest grundläggande termer, begrepp och koncept som finns används i folkbildningssammanhang. Vi börjar med de tre grundläggande verksamhetsformerna för folkbildning och därefter förklarar vi vissa ord och termer.
En studiecirkel kan handla om nästan vad som helst. Lite olika exempel på studiecirklar är bokcirkel, hantverkscirkel, samhällscirkel, språkcirkel eller ett band som spelar musik.
Det som krävs för att starta en studiecirkel är att...
Därutöver får cirkeln max träffas fyra studietimmar per sammankomst och max tre sammankomster per vecka.
Ett kulturprogram är något som framförs inför eller tillsammans med publik, exempelvis en konsert, föreläsning eller utställning. Kulturprogram ska bidra till delaktighet, upplevelse och eftertanke.
Ett kulturprogram ska...
Vad kan räknas som kulturprogram?
Föreläsningar, teatrar, konserter, dansuppvisningar, filmvisningar och utställningar.
Denna verksamhetsform är i grund och botten som verksamhetsformen studiecirkel, men är något friare. Sammankomsterna i annan folkbildningsverksamhet kan vara längre och genomföras tätare än i studiecirklar. Antalet sammankomster kan vara en eller flera. Deltagarna kan vara fler än i studiecirkeln.
Det som krävs för att starta en annan folkbildningsgruppverksamhet är att: