Sensus medverkar i antologi om Sveriges kulturpolitik

23 september, 2024
  • Kultur och skapande
  • Demokrati och rättigheter

Idag släpps antologin När taket rasar in – kulturpolitiken och verkligheten. Den vill rikta uppmärksamheten mot vår tids kulturpolitik och visa vad som kan hända med ett samhälle som inte värdesätter kultur. Bakom boken står Arena Idé och Koalition för kulturdebatt.

Boken innehåller en historisk översikt, beskrivningar av nuläget för kulturskapare och den ideella kulturen samt förslag på vägar framåt för kulturpolitiken. Bland författarna finns Wilhelm Blixt, som fram till sommaren jobbade som kommunikatör på Sensus med särskilt fokus på opinion*. Även Anna Ekström, tidigare utbildningsminister, finns med bland författarna.

Nedan följer Wilhelms text i helhet.

”Tacka Gud för gitarrer och studieförbund”

Så pricksäkert och koncist, om än säkerligen ganska omedvetet, fångar rockbandet Terra från Göteborg Sensus studieförbunds profil i låten ”Terra”. Det är givetvis långt ifrån en fullödig presentation av Sensus i full blom, men ändå slagkraftigt för ett studieförbund som har en stor kultur- och musikverksamhet, där livsfrågor och existentiell hållbarhet präglar identiteten.

När Tidöpartierna meddelade sänkta anslag för studieförbunden hösten 2023 blev Karl Sundström, sångare i Terra, intervjuad av svt Kulturnyheterna om den där textraden.

Det är inte ett inlägg i den politiska debatten egentligen, utan det är mer att studieförbund är motsatsen till privatjet och champagne. Och det passar oss att skriva om. Men sen så är det också såklart sant. Det var ju i den formen som vi började spela tillsammans,

sa Karl Sundström till svt då. Vidare berättar han om möjligheten att få tillgång till en utrustad replokal och hur handledning och coachning av en verksamhetsutvecklare blev omistligt för att kunna påbörja resan med Terra. Alltså ett slags bokstavlig instrumentell stöttning för de unga musikerna med att ombesörja praktiska förutsättningar för att kunna börja spela musik tillsammans.

Det är en nog så viktig insats som studieförbunden har servat nystartade pop- och rockband med i decennier. Men studieförbunden är långt ifrån endast praktiska möjliggörare. Den stora drivkraften är att få individer att mötas i mindre grupper för att påbörja viktiga bildningsresor utifrån egna förutsättningar.

Att spela i band är en ganska sektig grej, man får formulera en slags ideologi och försöka förhålla sig till den. Även att lyssna på musik kan vara ganska sektigt, framför allt när man är ung så finns det en massa sociala spelregler som man tar hänsyn till. Som band får man chansen och möjligheten att skriva de reglerna själv,

säger Karl Sundström i Terra till svt i tidigare nämnda intervju.

Studieförbunden själva beskriver inte sina studiecirklar som ”sektiga”. Det står i rak motsats till vad studieförbunden vill uppnå med sin kontinuerliga och vardagliga demokratiträning. Men Karl Sundströms citat fångar också att studiecirkeln, i det här fallet ett band, blir ett eget universum med spelregler som deltagarna sätter upp själva och behöver förhålla sig till. Där uppstår ett gemensamt lärande.

Det är viktigt att berätta om studieförbundens praktiska betydelse i form av utrustade rep- och verksamhetslokaler, instrumentutlåning och personal med pedagogisk kompetens i både stad och landsbygd. Detta är ett slags ryggrad i det svenska kulturlivet för att tillgängliggöra kulturskapande för så många målgrupper i samhället som möjligt. Självklart är det också en viktig beståndsdel i framväxten av det svenska musikundret med denna breda tillgänglighet. Men framgångssagorna skymmer ibland berättelsen om egenvärdet i det breda tillgängliggörannandet för människor att få samlas, lära sig, skapa och uttrycka sig tillsammans. Det vill säga helt andra värden än en framgångsrik svensk musikexport.

Att skapa tillsammans med andra människor i en liten grupp är som sagt ett slags kontinuerlig demokratiträning i vardagen och för många individer dessutom ett livsavgörande meningsfullt sammanhang av existentiellt värde. Det där svårfångade, det som inte så lätt kan mätas och vägas, som påverkar en människas inre, och i många fall innebär en påbörjad bildningsresa, är helt avgörande i studieförbundens verksamhet.

Agnes Hustler liggande bild

Agnes Hassler, med artistnamnet Agnes Hustler, medverkade hösten 2023 i ett riksdagsseminarium om nedskärningarna för studieförbunden på initiativ av riksdagsledamoten Magnus Manhammar (s).

Där berättade hon en personlig och gripande historia om psykisk ohälsa och att vara en kämpande artist i musikbranschen. Förutom möjligheten att spela på scener både i Sverige och utomlands, och deltagande i låtskrivarworkshops och andra seminarier i studieförbundens regi, så har Agnes Hassler också genomfört workshops om psykisk ohälsa i samarbete med flera olika studieförbund.

Genom studieförbunden har jag haft möjlighet att dela med mig av mina erfarenheter med hopp om att ingen annan ska hamna där jag hamnade. Unga har oftast inte råd att gå till en psykolog, men de här sammanhangen är gratis och studieförbunden fyller upp ett behov,

berättade hon för rummet med riksdagsledamöter och studieförbundsrepresentanter.

I samma seminarium uttryckte hon också uppskattning för studieförbundens viktiga roll att skapa möten över gränser.

”Vi måste fortsätta att prata med varandra och ha jobbiga diskussioner över gränserna. Vi måste fortsätta mötas, hälsa på varandra även om vi inte tycker lika, annars är vi fast i en helvetesspiral.”

I linje med Agnes Hasslers uttryck för folkbildningens viktiga roll som mötesplats fördjupar Sensus nu arbetet med att vara en mellanrumsaktör. I en tid som så starkt präglas av polarisering och låsta åsiktskorridorer, ser vi behovet av att vara en aktör som skapar mellanrum för möten och dialog. Inte sällan blir de kreativa uttrycken en viktig brobyggare där människor med olika bakgrund och åsikter hittar fram till varandra. Eller åtminstone så odlar det en ömsesidig respekt och förståelse för den andre. Det kan också förändra hur du ser på dig själv och världen runt omkring.

I och med nedskärningarna för studieförbunden hotas nu förmågan att tillgängliggöra denna viktiga verksamhet för dem som kanske behöver den som mest. Utbildningsminister Mats Persson (l) har i samband med beskedet om nedskärningarna beskrivit studieförbunden som en plats för ”vuxnas fritidsverksamhet”.

Men både Agnes Hassler och Karl Sundström i Terra uttrycker på olika sätt hur studieförbundens pedagogik och metoder snarare odlar ett gemensamt, livsviktigt och många gånger livslångt lärande. Att bilda sig en uppfattning om vem jag är och vad det innebär att vara människa i den här världen tillsammans med andra människor. Det ger egenmakt och en stark grundplåt till att ta sig an både arbetsliv, privatliv och att engagera sig i samhällslivet.

Sensus har en stor pop- och rockverksamhet. Men likaså en stor körverksamhet. Sensus samverkar med kyrkokörer av olika slag, liksom profana körer. Den allra mest färska medlemsorganisationen i Sensus är Sveriges Körförbund. Det är så klart glädjande att få välkomna en ny medlemsorganisation, men den här gången med en viss beska. Nedskärningarna för studieförbunden har nämligen inneburit att studieförbundet Kulturens bildningsverksamhet fått lägga ner sin folkbildningsverksamhet. Sveriges Körförbund var tidigare medlemsorganisation i Kulturens, men fortsätter alltså sitt folkbildande arbete tillsammans med Sensus. Vi ser redan nu en stor oro i det svenska körlivet över de nedskärningar som drabbat våra studieförbund, nedskärningar som kommer få stora konsekvenser för körlivet. Körsång är en stor folkrörelse som utvecklats till att bli en viktig del av civilsamhället genom folkbildningens framväxt i Sverige under 1900-talet.

Att nedvärderingen av de kulturella värdena från regeringen nu breder ut sig, där neddragningen av medel till studieförbunden är ett exempel, ser vi som en mycket allvarlig utveckling. Där fundamenten för ett, både psykiskt och fysiskt, friskt samhälle monteras ner till förmån för hårdare värden. Körsången kommer alltid att finnas, men konsekvenserna av begränsningarna för stöd som studieförbunden nu står inför kommer göra det svårare för många körer att bedriva sin verksamhet,

säger Karin Eklundh, förbundsdirektör Sveriges Körförbund, om det rådande läget.

Enligt Statskontorets beräkningar samarbetar studieförbunden med cirka 15 000 föreningar i Sverige. Samarbetet kan se ut på många olika sätt. Allt från styrelseutbildningar till kulturprogram och studiecirklar. Sensus samarbetar sedan flera år tillbaka med Föreningen Jamaicansk Kultur som på olika sätt försöker främja och sprida den jamaicanska kulturen i Sverige.

Genom framför allt musik ger vi unga som äldre möjligheten att via vår musikstudio ha en mötesplats för lärande och erfarenhetsutbyten, både i form av studiecirklar och specifika projekt med program och lovaktiviteter för unga helt utan kostnad. Utöver föreningens löpande verksamhet anordnar vi även det årliga kulturevenemanget Jamaica Independence Festival,

säger Ilke Öztenar, cirkelledare och kontaktperson för föreningen.

Utan Sensus stöd hade en stor del av våra medlemmar varit bestulna på det stora intresse samt den gåva de har kunnat ge till Sveriges musikbransch. Sensus och studieförbunden har dessutom varit mer än så, det oändliga antal kurser, föreläsningar och tillställningar vi kunnat delta i ger mycket till föreningen och våra medlemmar som annars hade varit mycket svårt att finna på annat håll, både kunskapsmässigt men också till största delen utan deltagarkostnad. För föreningen är det även av stor vikt att ha en organisation vid sin sida som stöttepelare och vägledande kring eventuella frågor inom musikbranschen för oss som arrangör,

säger Ilke Öztenar om samarbetet med Sensus och fångar avslutningsvis flera aspekter av studieförbundens betydelse.

*Övriga författare är Annica Dahl, Sara Edström, Anna Ekström, Mathias Jansson, Ola Bo Larsson, Fredrik Lindegren, Anna Livion Ingvarsson, Calle Nathanson, Mårten Sandén, Anna Troberg och Niklas Östholm.

Releasefest och aktuell på Bokmässan

23 september bjuder Arena idé tillsammans med Bokförlaget in till bokrelease i på ABF Stockholm för att fira boken När taket rasar in – kulturpolitiken och verkligheten som precis kommit från tryckeriet. Releasen inleds med ett boksamtal mellan några av bokens författare och redaktör Ola Bo Larsson. Därefter blir det mingel och tillfälle att få böckerna signerade.

Antologin kommer även att diskuteras i Atlas förlags monter B03:41 på Bokmässan i Göteborg från torsdag till söndag, där ni även kan köpa den.

Läs mer