Du som är ledare inom näringsliv, akademi, civilsamhälle eller offentlig sektor är välkommen till helt nybyggda The Loop i Science Village för en heldag kring kulturens grundläggande betydelse för att skapa ett mer mänskligt, kreativt och hållbart samhälle.
24 januari 2025
Fredag
Kl 10:00 - 16:00
1 tillfälle, 8 studietimmar
Se beskrivning
Gott om platser kvar
Runt de europeiska forskningsanläggningarna ESS och Max IV i nordöstra Lund växer en helt ny stadsdel fram med mötesplatsen The Loop (Level Two & Science Village Hall) som en av de första byggnaderna att färdigställas på området.
Fredagen den 24 januari är du som ledare inom näringsliv, akademi, civilsamhälle eller offentlig sektor välkommen till en inspirerande och utmanande heldag med föreläsningar och samtal kring kulturens grundläggande betydelse för att skapa ett mer mänskligt, kreativt och hållbart samhälle.
Preliminärt program:
09.30 Incheckning och fika
10.00 Inledning
KULTURENS PLATS I TEKNIKENS VÄRLD
Med erfarenheter från Piteå Science Park och tankar om nya Science Village vill vi lyfta kulturen som en nyckel till hållbar samhällsutveckling genom att stimulera till kreativitet och hjälpa oss att vara närvarande i en accelererande tid.
Sarah Emond, director på Science Village, www.sciencevillage.com
Ulrika Lind, kulturstrateg vid Piteå Science Park
www.piteasciencepark.se/acusticum
www.piteasciencepark.se/8711-2
EXISTENTIELL RESILIENS. VAD ÄR DET OCH VARFÖR ÄR DEN VIKTIG?
Antalet sjukskrivningar skjuter i höjden med stora kostnader som följd, personliga i första hand, men även för företag, organisationer och samhället i stort. Kulturen och vetenskapen förenas i förundran och i det tvärvetenskapliga projektet Existentiell Resiliens utforskas vägar till ett hållbart yrkesliv.
Max Liljefors – professor i konsthistoria, koordinator för ERiCi vid Lunds universitet. http://www.lu.se/.../tematiska.../existentiell-resiliens
GOOD NEWS IN BAD TIMES – UTANFÖRSKAP OCH GEMENSKAP
Deltagarbaserad community music strävar efter att riva murar och bygga broar istället för tvärt om. Gospelmusiken föddes på South Side Chicago och än idag sjuder stadens södra delar av de hoppfulla sångerna. Vad kan en tradition med erfarenhet av utanförskap och kamp, men även hopp och stark samhörighet lära oss idag?
Walter Owens, Minister of Music and Arts, Salem Baptist Church, Chicago
Gemensam Lunch (till självkostnadspris)
SÄTT SKÅNE I RÖRELSE
Innovation Skåne är en katalysator för innovation och utveckling inom Region Skåne, med uppdraget att stödja och främja innovationsprocesser, bygga starka samarbeten samt skapa värde och nytta för regionen. Inom de tre innovationsområdena mobilitet, AI och hälsa fokuserar arbetet på att möta utmaningar och möjligheter på ett effektivt och hållbart sätt.
Maja Arvidsson, innovationsledare hälsa på Innovation Skåne www.innovationskane.com
KÖRSÅNG FÖR PSYKISK HÄLSA – EN RESURS ATT RÄKNA MED
Musiken är vårt första och sista språk. Hur kan vi ge fler unga en möjlighet att hitta sin röst som en livslång resurs för hälsa och självförtroende. Hur kan kulturunderstödd vård minska ensamhet, öka livskvalitén och ge våra äldre en meningsfull tid genom hela livet.
Mikaela Häger, initiativtagare till Arvsfondsprojektet Körsång för psykisk hälsa www.asinginggeneration.se
Anne Udén, producent Lund Choral Festival och ansvarig för Särskilda kören för äldre från Musik i vård, omsorg, hälsa www.musikisyd.se/sarskilda-koren
NYA TANKAR FÖR FRAMTIDENS LEDARE - ESTETIKENS PLATS I EKONOMINS VÄRLD
Förmågan att tänka nytt och kreativt blir allt viktigare i osäkra tider. Ekonomihögskolan vid Lunds universitet vill genom satsningar på tvärvetenskapliga extra kurser i konst och kultur ge framtidens ledare färdigheter, förmågor och förståelse för bredare samhällsfrågor och globala utmaningar.
Ulrika Wennersten, vicerektor, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet
http://www.ehl.lu.se/om.../hallbarhet-vid-ekonomihogskolan
KEYS FOR CHANGE - LYHÖRT LEDARSKAP FÖR HÅLLBARA HANDLINGAR
Vi kan inte tänka och prata oss fram till förändring. Vi måste bli engagerade och motiverade. Den måste landa i kroppen för att vi ska kunna agera. Vad kan en känsla av sammanhang lära oss om ledarskap, styrkan i att vara sårbara, vikten av att gå i takt och att enda vägen framåt är tillsammans?
Jonas Engström, Årets Körledare 2022 och initiativtagare till bl.a. Musik som medicin och ReChoired - keys for change
15.30 Avslutning
Deltagaravgift 495:-
Förmånspris
• Ledare som samarbetar med Sensus under år 2024 och/eller 2025 ges 200:- rabatt.
• Studenter ges 200 kr rabatt. (Uppge lärosäte under organisation i din anmälan).
I anmälan anger du om du är ledare och/eller student i fältet Har du något meddelande till Sensus?
Fika ingår i avgiften.
Gemensam lunch till självkostnadspris på The Loop.
Anmälan senast 17 januari. (Begränsat antal platser)
Dagen arrangeras av:
Soulful Music / ReChoired i samarbete med bl.a. Altitude Meetings, Sensus studieförbund, Innovation Skåne, Kreativ Struktur, Körcentrum Syd, Lunds Universitet (ERiCi) och Sveriges Körförbund
#sensushjärtakultur
Arrangemangsid: 1612178