Det går inte längre att anmäla sig till denna cirkel, kurs eller arrangemang.

Sök efter liknande eller meddela ditt intresse!

ÖREBRO

HOPP – GEMENSAM HANDLING I EN SÅRBAR VÄRLD

Välkommen till höstens forum för interreligiösa praktiker den 25-27 oktober i Örebro. Det är en mötesplats för dig som arbetar lokalt över religiösa gränser inom diapraxis med exempelvis språkcaféer, ungdomsarbete, psykosocialt förebyggande arbete, nattvandringar eller community organizing.

Startdatum

Aktiviteten är påbörjad

Veckodagar

Fredag, Lördag, Söndag

Tid

Kl 9:30 - 21:00

Omfattning

3 tillfällen, 20 studietimmar

Plats

Sankt Mikaels församlingSankt Mikaels kyrka

Hjärstavägen 33 70358 ÖREBRO

Pris

500 kr

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

Program.

Fredag 25 oktober. kväll
LOKAL: Vivallaskolan i Örebro

17.00 – 18.00 Välkommen!
Det finns wraps och något att dricka när du kommer. Meddela vid anmälan om du önskar.

18.00 – 20.00 ”Min väg från flykting till hela Sveriges polis”
Föredrag och frågestund med Nadim Ghazale, fd polis i Borås, sommarpratare och föreläsare.

Nadim Ghazale föddes 1983 i Libanon och kom till Sverige år 1990 efter att familjen flytt från det pågående kriget. Han utbildade sig till polis och arbetade under många år som ingripandepolis, supporterpolis, områdespolis och med hemlig underrättelseinhämtning. Till slut tröttnade han på att ingenting förändrades i samhället och bytte till en mer uttalat brottsförebyggande tjänst som kommunpolis. Efter 17 år inom polisväsendet har han nu lämnat för att fortsätta sitt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete som verksamhetschef för nattvandring.nu. En stor organisation inom civilsamhället med över 60.000 anslutna eldsjälar och trygghetsskapare.

20.00 – Bonus!
Passa på att upptäcka Kulturnatt Örebro. 

Lördag 26 oktober, förmiddag
LOKAL: St Mikaels församlingshem

9.30 – 10.30  Fika, mingel och utställningar
Kom tidigt, passa på att ta en kopp kaffe och nätverka innan dagsschemat drar igång.

10.30 – 11.00 Inledning och tankar för dagen

11.00 – 12.00 Panelsamtal ”Hopp i en sårbar värld”
panelsamtal om andlig, social och existentiell hållbarhet i den interreligiösa praktiken och vart vi är på väg.

Medverkande:  Nasir Ahmad, Ayshamoskén i Stockholm, Trudy Fredriksson, Sveriges Buddhistiska Gemenskap, Abdulkadir Hassan, Folkets Hus i Vivalla.  Moderator:  Åsa Nausner, Svenska kyrkan,

12.00 – 13.30 Lunch 

Lördag 26 oktober, eftermiddag
LOKAL: St Mikaels församlingshem

13.30 – 17.00 Flera workshops som pågår parallellt!

Workshop 1. Tro på Vasastan
Ayshamoskén och Norrmalmskyrkan i Stockholm har inlett ett samarbete inspirerat av Tro på Järva. De har bland annat samtalat, ätit och firat högtider hos varandra, besökt sjukhuskyrkan och andra närliggande församlingar och knutit gemensamma kontakter med kommun och polis för att tydliggöra sin närvaro – att samfunden finns lokalt och är tillgängliga.

Under workshopen delar några av initiativtagarna, Nasir Ahmad Arif, Erik Moberg och Stefan Albinsson med sig av sina erfarenheter av hur det hela startade, vad som fungerat bra och vad de hade gjort annorlunda om de satt igång idag. De berättar också om vad samarbetet inneburit i tid, vad de har uppnått, vilka effekter det har fått och vikten av relationer och vänskap.

Workshop 2. Interreligiösa råd och mötesplatser – en demokrati och framtidsfråga
Möt Ann-Catrin Kristianssen, Örebro universitet, som har forskat på lokala interreligiösa råd. I denna workshop får du ta del av studiens resultat som visar på rådens positiva roll för en bredare diskussion om samhället i frågor som krishantering, integration, religionsfrihet och mänskliga rättigheter. Du kommer också få höra om risker och utmaningar.  

Workshop 3. Dialogpiloterne – var inte rädd för oenigheten!
Dialogpiloterne är ett norskt projekt som i samarbete med Olso universitet utbildar unga människor i metoder att leda samtal där deltagarna har olika livssyn och åsikter. Bakom metoden står Kirkelig Dialogsenter Oslo, Human-Etisk Forbund Oslo, Tauheed Islamic Centre, Minhaj Dialogforum och Islamic Cultural Centre Norway. Färdigutbildade dialogpiloter reser ut i skolor, samfund och organisationer och håller i workshops som ger deltagarna möjlighet att uttrycka sig och lära sig hantera olikhet.  

Tonje Kristoffersen och Marit Fiske Fjalestad från Kirkelig dialogsenter Oslo (KDO) har förberett en interaktiv workshop för oss med övningar, samtal och en introduktion till  det så kallade livsåskådningsöppna samhället och ”oenighetsgemenskap” som är grunden för det interreligiösa arbetet i Norge. 

Workshop 4. Prova på Expressive art
Uttryckande konst, EXA, är ett kraftfullt verktyg för att lära och utvecklas personligt och kollektivt. Med hjälp av olika konstformer utforskar deltagarna ett ämne och reflekterar kring sina egna upplevelser, tankar och känslor. I uttryckande konst finns inget krav på prestation, inget uttryck är rätt eller fel. Målet är att få nya perspektiv och att stimulera kognitiva funktioner bortom orden. I den här workshoppen får du prova på metoden under ledning av Jeanette Dolk Öhman, diakon och diplomerad EXA-terapeut. 

Lördag 26 oktober, kväll
LOKAL: Bosnisk islamiska församlingen i Örebro

18.00 – 22.00 Festkväll i restaurang Bosniska Huset!  

Dolma, burek, sarma, cevapcici och annat gott väntar på dig när den Bosnisk islamiska församlingen i Örebro hälsar oss välkomna till sin restaurang ”Bosniska Huset”. Räkna med härlig stämning, god mat och nya vänner! 

Söndag 27 oktober, förmiddag
LOKAL: Sankt Mikaels kyrka

10.00 – 11.00 Fredsgudstjänst i S:t Mikaels kyrka

11.15 – 11.45 Enkel lunch i kyrkan

11.45 – 13.00 Fredsvandring “Barns rättigheter i en orolig tid”
Vi vandrar en sträcka på två km mellan olika stationer där vi får lyssna till korta tal och barnkör, får möjlighet att måla, se ett trädgårdsprojekt med mera.

13.00 – 14.00 Avslutning i Folkets hus
Eventuellt spelar Jazz for peace för oss!

Pris och anmälan
500 kr för dig som deltar hela helgen. Måltider inkluderade.
300 kr för dig som deltar under någon av dagarna.
Låt inte kostnaden hindra dig från att komma. Ange i anmälningsformuläret om du vill söka bidrag.

Anmäl dig senast 22 oktober!

Arrangemangsid: 1596458