Det går inte längre att anmäla sig till denna cirkel, kurs eller arrangemang.

Sök efter liknande eller meddela ditt intresse!

UPPSALA

Hiphop som folkbildning – från positiv samhällskraft till glorifiering av kriminalitet

Johan Söderman, docent i musikpedagogik vid Lunds universitet och professor i barn- och ungdoms vetenskap vid Göteborgs universitet, delar med sig av sina insikter om hur hiphop utvecklas från att vara en positiv samhällskraft och pedagogisk resurs till att i vissa fall glorifiera kriminalitet.

Datum

Se beskrivning

Dag

Lördag

Tid

Kl 15:00 - 15:45

Pris

Kostnadsfritt

Hiphop som folkbildning – från positiv samhällskraft till glorifiering av kriminalitet

Under de senaste tjugo åren har pedagogiska hiphopverksamheter vuxit fram i de svenska studieförbundens regi. Flera kända svenska rappare har börjat sin karriär i dessa verksamheter men under senare år har en ny våg tagit form inom svensk hiphop. I det nya uttryck som i media omskrivits som ”gangsterrap” är kopplingen till kriminalitet mer framträdande än tidigare, både i texter och som markör för hiphoppens autenticitetssträvanden.

I samhällsdebatten har det därför diskuterats om hiphop numer blivit en inkörsport till kriminalitet samtidigt som många utövare fortfarande vittnar om hur hiphoppen bidragit till personliga bildningsresor och emancipation. Denna dubbelhet är något som kommer diskuteras under föreläsningen.

Om föreläsaren

Johan Söderman är en framstående föreläsare och docent i musikpedagogik vid Lunds universitet, specialiserad inom barn- och ungdomsvetenskap. Han disputerade 2007 med en avhandling om hiphop och har sedan dess fokuserat sin forskning på de samhälleliga, pedagogiska, estetiska/musikaliska och kulturella aspekterna av barn- och ungdomskultur.

Johan har ett särskilt intresse för sociala rörelser, civilsamhälle, vuxnas lärande och folkbildning. Med sin djupa kunskap om hiphop och dess påverkan på samhället, erbjuder han unika insikter och perspektiv som berikar både akademiska och praktiska sammanhang.

Kulturnatten hos Sensus

Du kan förvänta dig föreläsningar, givande samtal, musik och sång när vi bjuder in till en stund i kulturen och demokratins tjänst under Kulturnatten.

Hela schemat för kvällen hittar du här.

Inträdet är kostnadsfritt och fika finns att köpa på plats.

 

#kulturnattenuppsala.

 

Varmt välkommen!

 

Arrangemangsid: 1602100

I samarbete med

Kontaktperson

Utskriftsmöjligheter