Det går inte längre att anmäla sig till denna cirkel, kurs eller arrangemang.

Sök efter liknande eller meddela ditt intresse!

Distans

Hållbar folkbildningsvecka: SOLAWI - solidariskt tillsammansjordbruk som modell

Föreningarna Andelsjordbruk Sverige och Nordbruk bjuder in till samtal med Andrea Klerman från det tyska nätverket för andelsjordbruk SOLAWI för ett samtal kring matproduktion, hållbarhet och hur mat hänger ihop med framtiden.

Datum

13 november 2024

Dag

Onsdag

Tid

Kl 19:00 - 20:30

Plats

På distans

Pris

Kostnadsfritt

Anmäl dig ovan för att få en länk till sändningen. Föreläsningen sker på engelska. 

Tänk om man kunde tänka tvärtom med matproduktionen? Att jordbruket – inte den enskilda matvaran – finansierades. ”Maten förlorar sitt pris och får därmed tillbaka sitt värde.”
Inom solidaritetsjordbruket (Solawi) står flera hushåll för kostnaderna på en gård och i gengäld får de hela skörden. Genom den personliga kopplingen till varandra upplever både producenter och konsumenter de olika fördelarna med ett småskaligt, marknadsoberoende jordbruk.
Det är en innovativ strategi för ett levande och ansvarsfullt jordbruk som samtidigt säkerställer försörjningen för de människor som arbetar där och ger ett väsentligt bidrag till en hållbar utveckling. Producent och konsument delar på ansvar, risk, kostnader och skörd.


Andrea Klerman från det tyska nätverket för SOLAWI berättar om modellen som snabbt blivit stor i Tyskland. I Sverige har vi en liknande modell, Andelsjordbruk, som även denna bygger på ett nära samarbete mellan producent och konsument. Föreningarna Andelsjordbruk Sverige och Nordbruk vill här bjuda in till att inspireras av nytänkande sätt att tillsammans producera mat på ett solidariskt vis med hållbara metoder

Om arrangörerna

Andelsjordbruk Sverige är en ideell förening för andelsjordbrukare i hela landet, som sedan starten 2015 har verkat för den hållbara utvecklingen av andelsjordbruk (CSA) i Sverige. Föreningen har drivit projekt och har som syfte att stötta och utveckla nya och befintliga andelsjordbruk. 

NOrdBruk är Sveriges medlemsförening i den internationella bonderörelsen La Via Cempesina. Tillsammans med över 200 miljoner andra producenter kämpar vi för att bygga upp en socialt förankrad hållbar produktion i enlighet med agroekologi och matsuveränitet. 

Agenda 2030:
I de globala målen ingår god hälsa och välbefinnande (mål 3), ekosystem och biologisk mångfald (mål 15), hållbara städer och samhällen (mål 11) och hållbar konsumtion och produktion (mål 12). Att säkra näringsrik och hållbart producerad föda är en nyckel för att människor ska kunna växa, leva och delta i samhället de bor i. 

Hållbar folkbildningsvecka:
Det här arrangemanget är en del av Sensus hållbara folkbildningsvecka. Ett nationellt initiativ för att uppmärksamma det arbete som vi och våra samarbetsparter gör inom ramen för de globala hållbarhetsmålen, Agenda 2030. Veckorna innehåller både digitala och fysiska arrangemang som är öppna för alla.

Se hela programmet här.

Arrangemangsid: 1610196

Kontaktperson