Existentiell hållbarhet
Existentiell hållbarhet handlar om människors relation till sig själva, varandra och den natur som vi alla är en del av. Sensus vill verka för att dagens och kommande generationers människor har tron och förmågan att ta till vara det egna livet och hela existensen.
Existentiell hållbarhet är ett begrepp som bjuder in oss till att tänka helhet kring vår tids stora utmaningar. För en existentiell hållbarhet behöver vi odla vår förmåga att relatera till en komplex tillvaro – till det som inte så lätt låter sig förstås, men som vi ändå måste handskas med.
I praktiken kan det innebära att vi utöver de sociala, ekonomiska och ekologiska perspektiven av hållbarhet också integrerar filosofiska, teologiska, andliga och kulturella perspektiv. Sensus arbetar för en existentiell hållbarhet genom att stötta gruppers bildningsprocesser inom livsfrågor, kultur och natur.

Använd oss som en resurs
Sensus har många medlemsorganisationer och samarbetsparter för vilka existentiell hållbarhet är viktigt, till exempel Svenska kyrkan, Scouterna och Folkhemmet Unnaryd. Tillsammans med våra medlemsorganisationer och samarbetsparter tar vi fram studiematerial och koncept samt genomför studiecirklar, kurser och kulturarrangemang för att främja en existentiellt hållbar utveckling.
Sensus är gärna med som en resurs och samverkanspart inom frågor som rör existentiell hållbarhet. Läs mer om vi kan samverka här.
Agenda 2030
Hösten 2015 antog FN:s medlemsstater Agenda 2030, en handlingsplan med 17 globala mål för hållbar utveckling. För att uppnå de globala målen krävs det att vi alla på olika nivåer bidrar där vi är.
Läs merInre omställning – vägen till hållbara samhällen?
Forskningen är entydig: arbetet med att uppnå hållbarhetsmålen i Agenda 2030 går trögt. Många hävdar därför att tekniska lösningar inte är nog för att lösa klimatkrisen – det är snarare mänsklighetens förhållningssätt, värderingar och attityder som är den riktiga hävstången.
Läs merStudiematerial
Här hittar du inspirerande material och koncept relaterade till existentiell hållbarhet för din studiecirkel.
Läs merSamarbeta med oss
Vi samarbetar med många olika föreningar, organisationer och verksamheter. Tillsammans skapar vi mötesplatser och anordnar studiecirklar, kurser, utbildningar och kulturarrangemang.
Läs merStarta en studiecirkel
En studiecirkel är ett fantastiskt sätt att mötas, utvecklas och lära av varandra. Basen i vår verksamhet är studiecirkeln, en grupp människor som utifrån sina behov och intressen söker kunskap tillsammans.
Läs merKontakta oss
Här hittar du kontaktuppgifter till Sensus medarbetare som arbetar med existentiell hållbarhet.
Läs mer

Sensus stärker sin roll i omställningen
Det krävs en bred delaktighet hos befolkningen för att klara omställningen till ett hållbart samhälle. Sensus, Studiefrämjandet, ABF, och Studieförbundet Vuxenskolan vill stärka sin roll i Sveriges omställning och har därför tagit ett initiativ för att tillsammans utveckla metoder och arbetssätt.
Berättelser från verksamheten
Vi hittade inga berättelser som matchar din sökning
Välkommen hem – ett storytellingprojekt om vår tids kollektiva hemlängtan
Genom studiecirklar, kulturevenemang och kurser vill vi djupdyka i de frågor som ligger till grund för vår tids kriser – med hjälp av det kollektiva berättandets metod.
Vi lever i en tid som präglas av ständig acceleration i alla våra livssfärer och många upplever en naggande känsla av rotlöshet. Vi längtar hem: till oss själva, till varandra, till platserna, till världen, till våra egna kroppar, till en meningsfull framtid, till fred. Och till insikten om att allt hör samman.
Välkommen hem är del av en större förändringsrörelse som är övertygad om att vi med berättelsens transformativa kraft kan skapa de gemensamma hem som vi längtar efter.