Under regnbågen – en personlig resa genom idrott och identitet
- Livsfrågor
I Norrstrandskyrkan i Karlstad arrangeras regelbundet föreläsningar under konceptet "Under regnbågen". Dessa föreläsningar är ett samarbete mellan Svenska kyrkan, Sensus, RF Sisu, Region Värmland, RFSL, Svenska kyrkans unga och Transsammans.
I november fick vi lyssna till Leon Reuterström, en 26-årig Uppsalabo, som delade med sig av sin personliga resa. Leons berättelse är en stark påminnelse om vikten av inkludering och stöd, både inom idrotten och i samhället i stort.
Leon växte upp som tjej, men upplevde tidigt att han var född i fel kropp. Han var en aktiv idrottare under sin uppväxt, med ishockey som huvudintresse. Trots att han ibland fick höra kommentarer som "Är det en tjej i målet?" och "Får killarna skjuta på henne?", såg han isen som en fristad. Men det var inte alltid lätt. Leon berättade om tillfällen då han brutit ihop efter att ha sett sig själv i spegeln innan en match.
Efter gymnasiet, där han satsade på hockey på elitnivå, började Leon uppleva problem. Han kände att han inte passade in, varken bland killarna i hockeylaget eller bland tjejerna i dansgruppen han sökt sig till. Han hade svårt att säga "jag är gay" och kände en växande negativ känsla. Efter att ha kraschat psykiskt och sökt hjälp, ställdes frågan av en läkare på psykakuten: "Tror du att du är född i fel kropp?". Det blev starten på en lång utredning som ledde till diagnosen transsexualitet.
Leon stod inför ett svårt val. Att fortsätta med hockey på elitnivå skulle innebära att han, genom att ta hormoner för att leva som man, skulle betraktas som dopad. Han valde att avsluta sin hockeykarriär. – Livet måste vara mer än hockey", berättade han.
Efter att ha kommit ut offentligt, stod Leon inför nya utmaningar. Hur skulle han söka jobb med ett personnummer för en tjej men med målbrott? Hur skulle livet bli utan hockey på elitnivå? Leon avslutade sin föreläsning med ett budskap av hopp: – Ge inte upp. Det blir bättre. Om man orkar hitta något som ger en styrka att orka igenom den första platån så kommer det ge styrka.
Efter föreläsningen diskuterades hur idrottsvärlden kan bli mer inkluderande. Ett förslag är att överväga gemensam träning för tjejer och killar upp till 12 års ålder.