Svensk islam eller islam i Sverige?
- Religionsdialog
- Tro och religion
En novemberkväll samlades mer än 40 personer för att lyssna till Simon Sorgenfrei, professor i religionshistoria vid Södertörns högskola, som föreläste om islams och muslimers historia i Sverige.
Simon Sorgenfrei tog oss med på en fascinerande resa genom tid och rum, där vi fick följa muslimska organisationers etablering i Sverige och landets transformation från ett relativt homogent samhälle till ett av Europas mest mångkulturella och mångreligiösa länder.
Simon skildrade hur Sverige, från att ha varit ett etniskt och religiöst homogent land, har blivit ett av världens mest sekulariserade länder, samtidigt som det är ett av de mest mångreligiösa. Deltagarna fick följa med på en resa som sträckte sig 100 år tillbaka i tiden, till när de första muslimerna etablerade sig i Sverige.
Under föreläsningen gavs en inblick i islams historia i Sverige och de olika uttryck för islam som finns etablerade idag. Simon lyfte också fram komplexa frågor som mångreligiositet och sekularitet.
Den här föreläsningen är resultatet av ett framgångsrikt samarbete mellan Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr, Den globala skolan och Sensus. Temat för kvällen var "Svensk islam eller islam i Sverige", och det blev en lyckad tillställning där mer än 40 personer deltog. Förhoppningsvis kan det bli fler liknande tillfällen i framtiden där vi kan fortsätta att lära oss, diskutera och reflektera tillsammans.