Studiecirkel om boken "Ett liv värt att leva – varför självmord blev människans följeslagare"

29 november, 2024
  • Samtal om livet

Som en del i Sensus arbete med Existentiell hälsa och hållbarhet har en studiecirkel arrangerats i samarbete med Hedvigs Prästgård i Norrköping under rubriken Ett liv värt att leva. Det är också titeln på psykiatriprofessor Christian Rucks Augustprisvinnande bok: "Ett liv värt att leva - varför självmord blev människans följeslagare".

Bokens baksidetext säger: Ett barn dör - varje förälders mardröm. En 104-årig professor tar sitt sista andetag på en dödsklinik i Schweiz. Det ses som ett rimligt val. En fånge svälter sig till döds i ett svenskt fängelse, ingen stoppar honom. Människan är den enda varelse som tar sitt eget liv – det är en vanligare dödsorsak än krig och mord tillsammans. I boken ”Ett liv värt att leva” riktar Christian Ruck ljuset på självmordets katastrof och olika nyanser.

Sverige var först med att införa en nollvision för suicid, men har ett brett folkligt stöd för dödshjälp. Vem har rätt att dö och vad kan vi lära oss av att självmord existerar? Kan vi bättre förstå livet, med all dess skönhet och bräcklighet genom att ställa det mot det obehagligaste? Samtidigt beskrivs det hoppfulla – hur människan finner sin livslust, sin känsla för meningsfullhet.

En grupp av intresserade deltagare har under hösten 2024 träffats i Hedvigs Prästgård för att läsa och samtala om boken. En del av gruppen har också deltagit i Sensus kulturprogram som arrangerats tidigare där Christian Ruck själv fick presentera sin text. Självmordet är ett ämne som är oerhört svårt att närma sig då det rör upp starka känslor hos många. Desto viktigare att Sensus vågar och kan skapa trygga mötesplatser där vi tillsammans får möjlighet att sätta ord på känslor och tankar kring människans kanske främsta existentiella fråga, är livet värt att leva, och isåfall hur ska vi leva?

– I samarbete med Sensus bjöd Hedvigs prästgård in till en kväll med Christian Rück. Kvällen var välbesökt och samarbetet med Sensus gav en bra bredd i marknadsföring och organisation. Föreläsaren Christian Rück hade mycket viktigt att förmedla kring svåra frågor, väl underbyggd kunskap som lockade till fördjupning och diskussion. I studiecirkeln utvecklades snabbt en mycket fin och öppen atmosfär, där alla deltagare bidragit med egna erfarenheter och egna vidare funderingar kring ämnet, och där vi alla lärt mycket nytt, både av varandra och av Christians bok. För mig som studieledare har detta varit en sann glädje, och gett djupa intryck hur mycket kunskap människor själva både redan besitter men också hungrar efter att få utöka, säger Eva Eiderbrandt, cirkelledare och föreståndare för Hedvigs Prästgård.

Under 2025 arbetar Sensus vidare med de svåra men samtidigt så viktiga existentiella frågorna med våra många samverkansparter, som tillsammans skapar folkbildning utifrån Sensus profilområde Existentiell hälsa och hållbarhet.