Sensus lanserar verktygslåda mot psykisk ohälsa
- Mål 3 - God hälsa och välbefinnande
Psykisk ohälsa och stress är ett stort samhällsproblem och blir allt vanligare hos personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF. Genom projektet Delta tillsammans har vi tagit fram en verktygslåda som med olika övningar kan främja välmåendet för denna grupp.
– Genom idén att kombinera tekniker som stöttar individer att uppleva naturkontakt, rörelseglädje och medveten närvaro vill vi visa att det med relativt enkla, och beprövade sätt, går att motverka stress och oro och bidra till ett inre välmående, säger Sandra Hedman, projektledare för Delta Tillsammans.
Delta Tillsammans startade hösten 2022 med stöd av Allmänna Arvsfonden. Under de senaste två åren har projektets ledare genomfört aktivitetspass för personer med NPF i flera kommuner i Skåne, för att utveckla och utvärdera olika övningar.
– Att vara ute i verksamheter och utveckla övningarna har varit otroligt lärorikt och roligt. I mötet mellan ledare, deltagare och personer som arbetar med målgruppen har det skapats mycket lärdomar om hur vi behöver anpassa verktygslådan för att göra materialet tillgängligt för så många som möjligt, säger Sandra.
Ett femtiotal övningarna har valts ut för att ingå i en verktygslåda som kommer att presenteras på projektets webb inom kort.
Vi hoppas att övningarna kommer leda till att deltagarna kan släppa kraven på sig själv för en stund och hitta sin inre trygga plats och bara släppa loss i naturen! säger Sandra.
Ett ord som man i projektet ständigt återkommer till är rörelserikedom, även kallas rörelseförståelse.
– Det är ett helhetsbegrepp som handlar om att skapa förutsättningar, förmåga och vilja att vara fysisk aktiv hela livet, förklarar Sandra.
I en trygg miljö där vi tillåts bli trygga i våra rörelser ökar kompetensen och lusten att delta i aktiviteter - och rörelserikedomen ökar.
Nu ska fler utbildas
Under hösten kommer det att hållas ledarutbildningar för personer som vill använda sig av övningarna, vare sig det är i sitt yrke eller på sin fritid.
– I utbildningen lyfter och reflekterar vi tillsammans kring förhållnings- och tillvägagångssätt för att leda en grupp där alla får plats. Vi kommer att gå igenom övningar och hur man gör för att designa egna pass som passar en grupps behov.
För att göra det möjligt för olika verksamheter och sammanhang att ta del av utbildningen kan den anpassas i upplägg och tidsåtgång.
Vill du veta mer?
Läs mer om projektet på deltatillsammans.se. Där hittar du även kontaktuppgifter om du vill boka in ett prova-på pass i en verksamhet, eller boka in en ledarutbildning till en verksamhet, eller till dig själv.
På förfrågan kommer projektet gärna ut i verksamheter för att hålla i ett prova på-pass och berätta kort om metoden.
”Det var helt magiskt att känna regndropparna och allt stod still”
Delta tillsammans – ett utvecklingsprojekt med målet att motverka och förebygga psykisk ohälsa, stress och liknande hos unga och vuxna med intellektuella funktionsnedsättningar.