Samverkan för samhällsnyttan – insikter från Halländska Överenskommelsens konferens
- Demokrati och rättigheter
Den 28 november samlades på Halmstads Teater ett 60-tal deltagare från olika sektorer under den Halländska Överenskommelsens samverkanskonferens. Konferensen, där Sensus var en av deltagarna, syftade till att öka förståelsen för hur samhällsnytta kan skapas genom långsiktigt och gemensamt arbete. Deltagarna diskuterade behovet av nya arbetssätt för att bättre kunna visa på den samhällsnytta som genereras.
Under konferensen presenterade Lina Brustad från Folkbildningsrådet ett exempel från boken "Den lärande föreningen" av Aron Schoug. Boken beskriver hur studiecirklar i replokaler bidrar till demokratilärande och hur föreningar och deras medlemmar ömsesidigt påverkar varandra. Studien belyser även viktiga framgångsfaktorer och utmaningar i föreningars samverkan med studieförbund.
Majd Al Ali från Halmstadskontoret representerade Sensus och betonade vikten av det ofta osynliga arbetet som utförs inom sektorn: – Väldigt inspirerande kväll med inblick om vikten av jobbet som görs, särskilt det dolda arbetet som inte alltid syns.
Folkbildningsrådet underströk att många av de insatser som bidrar till demokratisering och ökat individuellt inflytande sällan mäts på ett adekvat sätt. Istället fokuserar många system på att registrera antalet timmar och deltagare snarare än den faktiska nyttan av verksamheten.
Konferensen avslutades med en dialog om hur samhällsnytta kan dokumenteras och visualiseras mer effektivt. Diskussionen kring borden pekade på flera viktiga punkter:
- Legitimiteten i att följa upp användningen av skattemedel
- Behovet av att minimera tiden för uppföljning
- Att samhällsnytta ofta är resultatet av många insatser över tid och i samarbete med andra
Deltagarna diskuterade även vad offentlig sektor och idéburen sektor kan göra för att förbättra situationen. För offentlig sektor framhölls ett större ansvar för att tillhandahålla resurser och strukturer som kan fånga upp och visa samhällsnytta. För den idéburna sektorn betonades vikten av bättre intern och extern kommunikation om deras syfte och behov.
Samverkan mellan de två sektorerna sågs som avgörande, med förslag på att använda dialog som metod för att skapa djupare förståelse och minska missförstånd, samt att synliggöra samverkan för att bygga stolthet och förståelse för finansieringen.
Konferensen belyste vikten av kontinuerliga möten och samarbeten för att utforska nya idéer och bygga starkare nätverk, vilket understryker behovet av långsiktiga och hållbara partnerskap för att främja samhällsnytta.