Samisk slöjd och kultur i fokus

2 januari, 2025
  • Historia
  • Konst och hantverk

För att främja och utveckla samisk slöjd och kulturarv anordnade vi under 2024 träffar i Funäsdalen tillsammans med Sameslöjdstiftelsen. De har varit välbesökta, trots att det i orten bara bor drygt 1000 invånare.

Under träffarna har deltagarna fått möjlighet att fördjupa sig i samisk slöjd under ledning av erfarna handledare/duodjár. Deltagarna har inte bara fått teknisk vägledning utan också fått möjligheten att lära av varandra, vilket stärkt både individuella färdigheter och gemenskapen.

Varje tillfälle har haft olika teman där deltagarna har kunnat utforska specifika tekniker såsom exempelvis tennslöjd och tillverkning av gápta, den samiska folkdräkten. Upplägget har möjliggjort för deltagarna att både prova på nya tekniker och vidareutveckla sina egna slöjdprojekt.

4

Även mindre samhällen behöver folkbildning

Genom träffarna bidrar Sensus till att bevara och utveckla samisk kultur, samtidigt som man stödjer en av Sveriges nationella minoriteter. Initiativet är en del av vårt bredare engagemang för att skapa inkluderande och hållbara lärmiljöer som främjar delaktighet, mångfald och existentiell hållbarhet i samhällsutvecklingen.

Att träffarna har varit så välbesökta är ett exempel på att det går att bedriva folkbildning även i mindre samhällen i Norrlands inland!