Konstveckan i Mariestad vill inspirera unga till skapande
- Konst och hantverk
Kosmos och kaos var temat när Mariestads församling i månadsskiftet juni-juli arrangerade sin konstvecka. Resultatet blev en vecka fylld av många olika konstformer – från graffiti till konstterapi.
Konstveckan bjöds på mestadels fint väder och Prästgårdsträdgården vid Mariestads domkyrka har varit samlingsplats för de flesta aktiviteter. Förutom trädgårdscafé och konstnärsprocess genomfördes de flesta workshopar här.
Konstnärers verk växer fram
Under veckan får besökarna ta del av olika konstnärers processer från idé till färdigt verk, allt på temat kosmos och kaos. En av konstnärerna som deltar är Sara W Nelin från Sollentuna. Hon började sin konstnärskarriär som tolvåring genom att måla dalahästar på sommarlovet. Nu arbetar hon i tusch och djur är ofta i fokus i hennes konstverk. Så här säger Sara om att skapa direkt inför publik:
Det känns roligt när folk kommer och tittar, speciellt när det kommer yngre personer som själva håller på med konst, som frågar och är intresserade. Det är i mötet som konsten blir på riktigt.
Konstnärerna har med sig ett färdigt verk och sedan skapar de ett verk på plats. Verken visas sedan på en vernissage i slutet av veckan. Sara W Nelin målar fjärilar.
– Jag tänker att myllret av fjärilar är kaoset och fjärilen är ju i ständig förändring. Det är kosmos som bär fjärilarna in i kaoset, förklarar hon.
Konstterapi för ökad självkännedom
För ungdomar 13–25 år anordnas under konstveckan flera olika workshops, bland annat monotypi, körsång, graffiti, och konstterapi. Konstterapi är en konstnärlig terapiform som handlar om hitta sitt eget uttryck genom teckna och måla med hjälp av olika material och tekniker. Med reflektion och perspektiv kan man få nya insikter och ökad självkännedom. Anne Hultin är kursledare för konstterapin och hon förklarar att konstterapi handlar om tanke, känsla och vilja. Tanken är i huvudet, en idé. Med känslan kommer färgerna och i viljan finns motivet.
– Många som kommer hit säger ”jag kan inte måla”, men här letar vi efter treåringens frihet. Vuxna har många fler hinder men alla kan få fram sin treåring, och många gånger blir människor förvånade när de är klara och säger ”Tänk att jag har gjort det här”, säger Anne.
Med kolkrita på pastellpapper växer kaoset fram under dagens workshop. Antingen genom trevande eller med väldig fart beroende på temperament eller personlighet. Produkten är inte målet, som Anne säger, utan det handlar om hur man mår när man jobbar med det. Deltagarna uppmuntras att vända på bilden och även se den på långt håll då och då under skapandets gång. Efter en stund övergår kaoset i mer struktur. Kan vi hitta några linjer eller former att bygga vidare på?
Allt börjar med kaos och massvis med idéer. Man vet inte hur det ska bli eller vad det ska bli, men med tiden så hittar man någon slags struktur eller ordning, precis som kosmos. I rymden har allt sin plats.
Graffiti lockar människor i alla åldrar
En stenkast från Prästgårdsträdgården har man rest ett stort graffitiplank där alla som vill får komma och testa på att spraya med färg, något som lockade både barn, ungdomar och vuxna. Mariestad har en stark graffitikultur. 2010 hamnade staden i världens blickfång när en 45 000 kvadratmeter stor silo i hamnen täcktes med graffiti. Projektet engagerade hundratals graffitimålare och omnämndes som världens största graffitiprojekt. Idag är silon riven men Mariestad har istället en av Sveriges längsta graffitiväggar. Graffitin har alltså en given plats på Mariestads konstvecka.
Lyckad vecka
Fanny Gustafsson har varit projektledare för konstveckan. Hon är väldigt nöjd med hur allt har fallit på plats:
Det roligaste är nu, när jag ser resultatet på allt jag jobbat så länge med. Att se att allt fungerar. Mitt jobb har varit att ge förutsättningar så att det ska gå bra för andra och det har verkligen lyckats.
Förutom konst äger många andra evenemang rum under veckan, exempelvis dagliga guidade turer i domkyrkotornet och musikframträdanden på båten Grace där Sensus bidragit som medarrangör. Veckan avslutas med berättarafton, pilgrimsvandring och eldshow. Mariestads församling ser årets konstvecka, liksom förra årets konstutställning Osynliga broar, som en del i en uppbyggnad av en återkommande kulturhändelse i Mariestad. Förhoppningen är att besökare vill återkomma år efter år.