Pulstagning på hjälteloppet i Umeå
- Friskvård och hälsa
24 maj besökte deltagare från SKILLS ”Hjälteloppet” som gick av stapeln på Hedlundadungen i Umeå. SKILLS är en digital mötesplats för personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF).
SKILLS är ett Arvsfondenprojekt som drivs av Sensus region Stockholm-Gotland. Deltagarna Anna-Karin Peterson och Emmalina Blomberg fanns på plats under Hjälteloppet och tog temperaturen på stämningen.
Anna-Karin beskriver dagen som energifylld med glad stämning och musik. Det var mycket folk från hela Sverige på plats, hela 370 deltagare! Engagerade människor, volontärer och skolungdomar.
På frågan om vad som gjorde störst intryck under dagen svarar hon:
– Allt är möjligt när det är kul och med så mycket pepp!
Terräng- och hinderlopp för funktionsnedsatta
Hjälteloppet är ett terräng- och hinderlopp på 2 km som är anpassat för personer med funktionsnedsättning. Det finns även en del för gåendes och en del för rullstolsburna.
Under dagen anordnades glädjefyllda aktiviteter med tivoli, autografskrivning och fotografering med kändisar. Dagen avslutades med ett spännande gatulopp där kända träningsprofiler från TV deltog.
– Det viktigaste budskapet under detta arrangemang är att vi ska jobba tillsammans, våga prova och vara nyfikna, säger Anna-Karin.
Hon berättar vidare att ”Hjälteloppet” har haft stor betydelse för människor med funktionsvariation genom att främja fysisk aktivitet som är välgörande för kropp och själ.
Träning för alla
Det hela startade 2016 när gruppboendet Uttervägen, människor med olika funktionsvariationer, sprang den nio kilometer långa hinderbanetävlingen Toughest. De bevisade vad personer med funktionsnedsättning är kapabla till och slog hål på gamla förutfattade meningar. Detta skapade stor uppmärksamhet och de blev kända för allmänheten.
Gruppboendet Uttervägen blev således Uttervägens Hjältar. Det var i och med detta som Hjälteföreningen grundades och som också är anordnare av Hjälteloppet. Föreningen har tagit fram Hjälteträningen som är anpassad och hålls av personer med funktionsvariation.
Brukarna utbildas till instruktörer som tillsammans med en huvudledare utformar passen efter de olika behov som finns. Efter att Hjälteföreningen startades finns det idag verksamheter i Umeå, Skellefteå och Göteborg.
Läs mer här: