Fatemeh Khavari utmanar orättvisor
- Demokrati och rättigheter
Fatemeh Khavari delar sin resa från papperslös flykting till rättighetsförkämpe i Sverige. Under sin turné i Norrbotten väcker hon frågor om identitet och människovärde och inspirerar till engagemang för de mest utsatta.
Hur är det att bli medveten om sina rättigheter, om mänskliga rättigheter, i en situation när allt är ganska kaotiskt? Hur hänger ID-dokument ihop med själva identiteten och vår känsla av människovärde? Och vad finns det för likheter i hur Iran och Sverige behandlar människor som flytt till landet? Fatemeh Khavari berör detta och mycket mer i sina personliga föreläsningar om resan hon gjort från papperslös flykting i Iran till en förkämpe för de mest utsatta i Sverige.
2017 var Fatemeh 17 år och ny i Sverige. Hon kom till Sverige tillsammans med delar av sin familj och med permanent uppehållstillstånd som anhöriginvandrare. När hon insåg att hennes klasskamrater – ensamkommande killar från Afghanistan – var i en situation som fundamentalt skilde sig från hennes egen, trots att deras uppväxt i Iran hade stora likheter, bestämde hon sig för att ansluta sig till deras kamp. Hon blev ledare för rörelsen Ung i Sverige och kämpade tillsammans med många andra för ensamkommandes rättigheter i en kampanj som ledde till det som kallas Gymnasielagen och som innebar att många av de ensamkommande fick en andra chans att stanna i landet.
Första veckan i oktober besökte hon länet på inbjudan av Rättighetscentrum Norrbotten för en föreläsningsturné som varvade besök på folkhögskolor och gymnasier med föreläsningar för allmänheten. Hennes föreläsning väcker starka känslor och engagemang – ingen kan göra allt, men vi kan alla bli lite mer som Fatemeh! "Den bästa föreläsningen i Piteå sedan 1988", sa en åhörare som flyttade tillbaka till Piteå just 1988.