Ett år med antidiskrimineringsbyråerna i Svealand
Medverkan i Almedalen, utbildningar och över 150 juridiska ärenden. De tre antidiskrimineringsbyråerna som Sensus region Svealand driver ser tillbaka på ett innehållsrikt och spännande år.
Antidiskrimineringsbyrån Uppsala, Diskrimineringsbyrån Gävleborg och Rättighetscentrum Dalarna är tre av totalt 18 byråer i Sverige som erbjuder kostnadsfri juridisk rådgivning om diskriminering.
Här kommer en sammanfattning av ett händelserikt år för antidiskrimineringsbyråerna i Sensus region Svealand.
Utbildning och information
Byråerna har 2024 haft lyckad samverkan genom informationsspridning och kompetenshöjande arrangemang för allmänheten. Exempelvis genom att uppmärksamma internationella dagar för mänskliga rättighetsfrågor i Uppsala: Internationella kvinnodagen 8 mars, Romernas nationaldag 8 april samt dagen för psykisk hälsa 10 oktober.
Antidiskrimineringsbyrån Uppsala, Diskrimineringsbyrån Gävleborg och Rättighetscentrum Dalarna har även, tillsammans med övriga byråer i landet, samverkat kring medverkan på politikerveckan i Almedalen och MR-dagarna i Skellefteå.
Almedalen
Under Almedalsveckan 2024 deltog Sensus Svelands byråer även som representanter för några av Sveriges antidiskrimineringsbyråer genom Almedalsveckans plattform "Alla röster ska höras".
I seminariet ”Byråerna berättar” presenterades vad Sveriges 18 antidiskrimineringsbyråer arbetar med. Hur rådgivning och stöd till enskilda ser ut, samt om det förebyggande arbete som utbildning och opinionsbildning som görs runt om i landet. Seminariet innehöll också några exempel på diskrimineringsärenden som lett till upprättelse för personer som har vänt sig till antidiskrimineringsbyråer.
Diskrimineringsbyrån Gävleborg och Rättighetscentrum Dalarna bjöd också in till ett seminarium om Arvsfondsprojektet “Klara Färdiga IT”. Projektets mål är ökad IT-trygghet med lika rättigheter och möjligheter för alla, med särskilt fokus på äldre och personer med funktionsnedsättning.
Med anledning av ökande Bank- ID bedrägerier innehöll seminariet även ett panelsamtal med Jan Olsson, kriminalkommissarie, Diamant Salihu, journalist, Peter Göransson, Swedishbankers, Martin Engman, SPF samhällspolitisk chef, moderator, Åsa Kåryd, Social Hållbarhet Telia Sverige AB) och Nicklas Wykman, finansmarknadsminister, för att samtala om vilka insatser som krävs för att förändra situationen.
MR-dagarna i Skellefteå
Antidiskrimineringsbyråerna samverkar årligen i planering och genomförande av seminarier och gemensam monter på MR-dagarna.
En programpunkt som planerades av Antidiskrimineringsbyrån Uppsala, Diskrimineringsbyrån Gävleborg och Rättighetscentrum Dalarna i samverkan med ytterligare tre byråer var föreläsning och workshop om risker för diskriminering i ett alltmer säkerhetspolitiserat Sverige. Bland annat genom visitationszoner.
Opinionsbildning
Alla tre Svealandsbyråer skrev under ett remissvar skrivet av Civil Rights Defenders om regeringens förslag om visitationszoner.
– Vi ser stora risker för diskriminering i områden som utnämns visitationszoner. Förslaget gick tyvärr igenom och började gälla under året 2024, säger Andie Stendin, Antidiskrimineringsbyrån Uppsala.
Byråerna skrev även under en debattartikel av Malmö mot diskriminering för att uppmärksamma diskriminering och bristande pedagogisk tillgänglighet mot elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (npf).
– Den här typen av diskriminering är tyvärr verklighet för elever i många skolor. Aamtliga antidiskrimineringsbyråer i landet och Diskrimineringsombudsmannen, DO, får ett stort antal anmälningar årligen från elever med npf och deras vårdnadshavare, berättar Andie.
Kort rapport från alla tre byråer
Byråerna i Sensus Svealand har tydligt uppdelade upptagningsområden vilket innebär att ärendehanteringen och förebyggande verksamhet ser olika ut.
Antidiskrimineringsbyrån Uppsala
Under 2024 har byrån hanterat ett 70-tal ärenden med rådgivning och insatser till enskilda. Anmälare har upplevt diskriminering inom olika samhällsområden; arbetsliv, utbildning, socialtjänst, varor, tjänster och bostäder, hälsa och sjukvård, bemötande från offentligt anställd, myndighetsbeslut, rättsväsendet och föreningsliv.
Händelser och upplevelser av diskriminering har berört alla sju diskrimineringsgrunder; etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning, kön, könsidentitet och/eller uttryck, religion, sexuell läggning och ålder. Vanligast inkomna anmälningar och frågor om råd är diskriminering kopplat till etnisk tillhörighet och funktionsnedsättning.
Antidiskrimineringsbyrån Uppsalas förebyggande antidiskrimineringsarbete har under året bestått av samverkan inom civilsamhället och offentliga verksamheter i länet och landet. Byrån har även hållit flertalet utbildningar med fokus på handledning och förändringsarbete internt i olika typer av organisationer.
Några höjdpunkter från året
- Handledning i förebyggande arbetsmiljöarbete kopplat till transfrågor för HR och ledning på en organisation som arbetar med jämställdhet
- Utbildning i flera steg för att skapa tryggare rum och förebygga diskriminering i en daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättning
- Utbildning i flera steg för personal på en anpassad skola om att förebygga rasism i undervisning och mellan elever
- Föreläsning och workshop för folkhögskolor om diskrimineringslagen och att förebygga diskriminering.
Rättighetscentrum Dalarna
Under 2024 har byrån hanterat 43 juridiska ärenden med rådgivning och insatser till enskilda. Flest anmälningar har rört diskriminering inom samhällsområdet utbildning/skola, och flest ärenden har rört sig om diskrimineringsgrunden funktionsnedsättning.
Rättighetscentrum Dalarnas förebyggande arbete under året har inneburit mycket utåtriktad verksamhet såsom föreläsningar, workshops, information och annan samverkan i Dalarnas län, med olika idéburna organisationer och föreningar, skolor, bibliotek och samhället i övrigt.
Byrån har arbetat med fokus på samtliga sju diskrimineringsgrunder med särskild tonvikt år 2024 på kön, hbtqi-frågor, unga (i högstadiet och gymnasiet), samt äldre personer.
Några höjdpunkter från året
- “Kärleken är Fri” med Rädda Barnen; Horndals gymnasium & högstadium samt Borlänge gymnasium. Informationsbord och samtal med elever
- Demokrativeckan i Avesta , informationsbord och samtal med elever
- Medlemmar i Länsstyrelsens Jämställdhetsnätverk, regionfokus
Panelsamtal, Visbyveckan, fokus på ålder och funktionsnedsättning, opinionsbildning.
Diskrimineringsbyrån Gävleborg
Under 2024 har Diskrimineringsbyrån Gävleborg hanterat ett 30-tal juridiska ärenden. Anmälningarna har främst rört funktionsnedsättning, etnisk tillhörighet och kön. De vanligaste samhällsområden har varit utbildning, hälso- och sjukvård/socialtjänst och arbetsliv.
Övergripande så har ärenden omfattat alla sju diskrimineringsgrunder och ärenden har varit mer eller mindre omfattande, där antal ärenden under ett verksamhetsår inte alltid visar hela bilden av de stöd som givits eller ärendens tidsåtgång.
Året har präglats av ett starkt fokus på nätverkande och samverkan med lokala aktörer i Gävleborgs län, samt nationella insatser för att belysa vårt arbete och diskrimineringslagen. Byrån har aktivt samarbetat med bland annat flera organisationer under året för att främja HBTQ+ rättigheter, belysa psykisk hälsa och öka medvetenheten om diskrimineringsfrågor.
Några höjdpunkter från året
- Deltagande och medarrangör i HBTQ+ evenemang på flera orter i Gävleborgs län.
- Föreläsning om psykisk ohälsa för att öka förståelsen och minska stigma.
- Föreläsning/workshop kring metodmaterialet Koll på lagen för att sprida kunskap om diskrimineringslagen och metodmaterialet som ett verktyg vid arbete med ungdomar i länet.
- Nätverkande med lokala och regionala organisationer, samt myndigheter för att stärka samarbetet, skapa nya samarbeten och utbyta kunskap kring antidiskrimineringsarbete och mänskliga rättigheter.
Finansieras av MUCF
Alla 18 antidiskrimineringsbyråer i Sverige arbetar med finansiering från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.
Uppdraget går ut på att ge kostnadsfri juridisk rådgivning och stöd till personer som upplevt diskriminering av någon form.
Byråerna har också i uppdrag att arbeta förebyggande genom utbildning, opinionsbildning och informationsspridning.