Bland bortskämda kultureliter och nyliberala populister

29 november, 2024
  • Demokrati och rättigheter

Under hösten har en engagerad och ambitiös studiecirkel med fem olika teman genomförts på stadsmuseet i Norrköping.

Som en uppföljning till Sensus kulturprogram ”Kulturkanon – vad är det?” där Lars Trägårdh, historiker, samtalade med Erik Jersenius, kulturjournalist och cirkelledare, om arbetet med att ta fram en svensk kulturkanon har en studiecirkel genomförts på stadsmuseet i Norrköping.
Erik Jersenius har varit cirkelledare.

Att erbjuda Norrköpings stadsmuseum som arena för samtal och dialog om kulturpolitiken, ser jag som en viktig del i stadsmuseets demokratiska uppdrag. Studiecirkel är en dessutom en fantastisk form för trygga samtal om viktiga ämnen! säger Anna-Lena Grusell, museichef

Studiecirkeln har haft ett mycket ambitiöst upplägg och innehållit fem teman fördelade på fem studiecirkeltillfällen (se faktaruta nedan).

Intresset för kulturfrågor är stort i Norrköping och cirkeln har haft en större grupp mycket engagerade deltagare från olika delar av Norrköpings kulturliv. Studiecirkeln har utgått från ett gediget material där cirkelledare Erik Jersneius skickat ut förberedelsematerial i god tid innan varje träff för att sedan gå igenom detsamma på plats vid varje möte.

Samtalen har kretsat kring historia, nutid och framtid med kulturen i fokus. Studiecirkeln avslutades med besök av lokala kulturpolitiker från Moderaterna och Socialdemokraterna som fick beskriva sin syn och sina visioner för lokal, regional och nationell kulturpolitik. Energinivån var hög då ämnet engagerar!

Det var bra att få inblick i kulturpolitikens historia och olika partiers syn på detta. Spännande att höra politikerna beskriva sina ståndpunkter live, säger Lotta Henriksson, deltagare

– Genom öppna och nyfikna möten har vi på ett klokt vis diskuterat kulturpolitik utan att gräva ner oss i ideologiska skyttegravar eller fastna i bestämda idéer. Genom teori, levda erfarenheter och framför allt mötet med politikerna som praktiskt hanterar frågorna i vardagen, har vi fått en större och mer sammansatt bild av vad både kultur och politik faktiskt är, menar cirkelledaren Erik Jersenius.

Deltagaren Anders Blom, lärare på Kulturskolan i Norrköping, säger så här:
– Studiecirkeln om Kulturpolitik var ett mycket bra initiativ av Sensus. Den nödvändiga diskussionen om konstarternas framtid måste hållas levande och jag ser fram emot en fortsättning!

Arbetet med kulturfrågor fortsätter under 2025 och Sensus planerar samarbeten och verksamheter tillsammans med stadens kulturinstitutioner, fria konstnärer och en intresserad allmänhet.

FEM TEMAN FÖR DENNA STUDIECIRKEL:

Torsdag 17 oktober
Vad är kulturpolitik?
- Vad är kultur? Olika perspektiv
- Vad omfattar kulturpolitiken?
- Den svenska kulturpolitiken (historia och dagens struktur)

Torsdag 24 oktober
Kulturpolitisk ideologi
- Kulturpolitiska modeller, hur ser det ut i andra länder?
- Hur fungerar kulturekonomin?

Torsdag 7 november
Tre heta kulturpolitiska debatter
- En armlängds avstånd – hur fri är kulturen?
- Kanon? – Vad ska vi ha en sådan till?
- Idiotkrati? – Håller vi på att bli dummare?

Torsdag 14 november
Fallet Östergötland – lokal kulturpolitik
- Vadstena – Vadstena-Akademien?
- Linköping – Skylten och Babettes
- Norrköping – kampen mot den bortskämda kultureliten

Torsdag 21 november
Samtal med kulturpolitiker från Norrköping