Bakcirkel för ungdomar på Tegelbruket
- Mat och dryck
Varje onsdag samlas en grupp bakintresserade deltagare i köket på Tegelbrukets café i Örebro för att tillsammans utforska bakningens konst. Där delas inte bara passionen för bakning, utan även nya tekniker, recept och kulturella traditioner.
Bakcirkeln, som stöds av Sensus, erbjuder en mötesplats där deltagarna inte bara delar sitt intresse för bakning utan också lär sig nya tekniker och recept. Från oktober till december 2024 kommer gruppen att träffas tolv gånger, där de varje träff tar sig an nya utmaningar inom bakning.
Hittills har deltagarna, som består av sex tjejer med begränsad möjlighet att baka hemma, skapat allt från biskvier och cookies till kanelbullar och mazariner. Utan tillgång till nödvändig utrustning hemma får de här möjlighet att använda professionella verktyg och metoder som spritsning och korrekt gräddningstid, vilket ger dem en djupare förståelse för bakprocessen.
Jag gillar bakning men visste inte att jag var så bra på att spritsa – Becca
En framtidsvision för gruppen är att eventuellt sälja bakverken i caféet. Detta skulle inte bara ge praktisk erfarenhet av bakning utan också möjlighet till entreprenörskap. Under bakträffarna har det även funnits tid för fikastunder där deltagarna kan prova sina bakverk och prata om nya recept de vill testa.
Intressant nog har många av deltagarna rötter i andra kulturer och har genom cirkeln fått möjlighet att bekanta sig med svenska baktraditioner. Detta har varit en ögonöppnare för många och har bidragit till en större förståelse och uppskattning för svenska konditorivaror, som de tidigare endast sett i butiker eller konditorier.
Följer Camilla Hamid men hennes bakverk är för söta, kul att vi kan göra om recepten och ändå lyckas – Jeanette
– Som ledare för bakcirkeln är det en stor glädje att se hur deltagarna växer med varje bakverk de skapar. Att bevittna deras stolthet när de lyckas med en perfekt jäsning eller när de skapar något som inte bara är gott utan också estetiskt tilltalande är oerhört belönande. Inspirationen till cirkeln hämtas från både svenska konditorer och internationella trender, vilket gör att vi ständigt lär oss och utvecklas tillsammans, berättare ledaren Rada Al-Azawi.
Bakcirkeln på ungdomsarenan Tegelbruket är mer än bara en plats för att lära sig att baka; det är en plats där gemenskap, lärande och kulturellt utbyte går hand i hand.
Har aldrig smakat mazariner men detta var så gott, ska imponera på andra och baka detta hemma – Mira