Åtta år med konsthistoria hos Sensus Skåne-Blekinge
- Konst och hantverk
Karl-Bertil Hake, ordförande i föreningen Malmö Konststudio, har sedan hösten 2016 hållit kurser utifrån de nätbaserade föreläsningarna om konsthistoria som Sensus tagit fram tillsammans med Sveriges konstföreningar Gävleborg.
Kurserna hålls i Sensus lokaler i Malmö sedan 2014. Det var då den första kursen i konsthistoria startade, då med Karl-Bertil som deltagare.
Malmö Konststudio är en allmännyttig ideell förening öppen för alla. Föreningen, som bildades redan 1945, är en av Malmös äldsta konst- och kulturföreningar. Karl-Bertil har varit verksam i föreningen sedan 2013, är dess ordförande och även en aktiv föredragshållare. Nu i vår är det bland annat planerat en föreläsning om Baltiska utställningen samt ett flertal bussutflykter.
Föreläsningarna har teman såsom bildkonst, arkitektur och design. Karl-Bertil har tagit fram ett eget material till varje föreläsningsserie som anger när en ny bild visas och vad bilden behandlar samt, om möjligt, en länk till mer kunskap om bilden. Ibland gör han även egna PowerPoint-presentationer i ämnet. Karl-Bertil har även tagit fram egna arkitekturvandringar relaterade till föreläsningsserierna och genomfört dessa i Lund och Malmö.
Deltagarna har också gjort gemensamma studiebesök på Kulturen i Lund samt på Glyptoteket och Nationalmuseum i Köpenhamn.
Det stora konstintresset går inte att ta miste på och trots att Karl-Bertil är matte- och NO-lärare så har intresset för konst alltid funnits. Han beskriver sig som en ”allätare” och är intresserad av allt från den antika konsten till impressionisterna, kubisterna och symbolisterna i början av 1900-talet och ända fram till dagens samtidskonst. Han missar sällan en vernissage i Malmö.
Yvonne Mårtensson, en av deltagarna:
Det är fantastiskt bra och föreläsarna är så duktiga!
Kurserna har alltid varit populära och har haft 25-40 deltagare per termin och en handfull deltagare har gått alla kurser. De är nu inne på sista föreläsningsserien ”Konsthistoriska mästerverk” som de ser och diskuterar under 11 träffar i vår. Karl-Bertil menar att den stora behållningen med kurserna framförallt är att känna alla dessa ”aha-upplevelser” som deltagarna uttrycker.
Förhoppningsvis finns det nya nyfikna och intresserade deltagare och Karl-Bertil funderar på att starta om med kursen Bildkonst eller Arkitektur till hösten. Han ser att fördelen med dessa cirklar är att deltagarna på egen hand kan följa dem via sin egen dator, närhelst det passar dem. Dock vittnar deltagarna om att det roliga är att möta likasinnade och inte minst att delta i de viktiga fikapauserna, alltid kaffe med mandelskorpor, där de ofta diskuterar föreläsningarna.